Skip to main content
+297-2802020
info@notarishelmeyer.com

Veiling is een ander woord voor ‘openbare verkoop’. De locatie en het tijdstip zijn vooraf bepaald, evenals de voorwaarden die van toepassing zijn op de verkoop/aankoop. Enkel de prijs moet bepaald worden. Een veiling is een verkoopmethode waar veel regels aan verbonden zijn. De belangrijkste worden op deze website uitgelegd.

Er worden twee typen veilingen onderscheiden: de vrijwillige veiling en de executieveiling. Er wordt van een vrijwillige veiling gebruik gemaakt wanneer verwacht wordt dat een onderhandse verkoop niet snel een koper zal vinden, of wanneer bij een openbare verkoop een hoger rendement wordt verwacht. Een executieveiling, ook wel ‘onvrijwillige openbare verkoop’ genoemd, is de wettelijk voorgeschreven methode om de activa van een schuldenaar te liquideren om de openstaande vordering van de schuldeiser te voldoen.

Executieveiling

Bij een executieveiling vindt het bieden plaats namens een schuldeiser. Als iemand zijn schulden niet betaalt, heeft de schuldeiser de mogelijkheid om zijn vordering op het vermogen van de schuldenaar te verhalen. Hiervoor is vereist dat de schuldeiser over een executoriale titel beschikt. Dit kan een rechterlijke uitspraak zijn of een notariële akte waaruit de betalingsverplichting blijkt. Een executieveiling kan bijvoorbeeld worden geïnitieerd door een hypotheekhouder. De hypotheeknemer heeft de bevoegdheid om het verhypothekeerde onroerend goed zonder rechterlijke uitspraak te verkopen, op voorwaarde dat de schuldenaar in verzuim is. Als de schuldenaar zijn verplichtingen nakomt (op tijd rente en aflossing betaalt), kan de hypotheekhouder niet tot verkoop overgaan. Een executoriale titel kan ook worden geïnitieerd door een schuldeiser die beslag heeft gelegd op onroerend goed van de schuldenaar en beschikt over een executoriale titel, zonder dat de schuldrelatie door een hypotheek is zekergesteld. Overigens kunnen in een dergelijk geval hypotheekhouders de veiling van de in beslag genomen goederen “overnemen”. Als de hypotheekhouder dit niet tijdig doet, kan de beslagleggende schuldeiser een notaris opdracht geven om de veiling van de in beslag genomen onroerende goederen te organiseren.

Vrijwillige veiling

In grote lijnen is de verkoopmethode bij een vrijwillige veiling vergelijkbaar met die van een executieveiling. In de Bijzondere Veilingvoorwaarden van het te veilen object wordt vermeld of het om een ​​executieveiling of om een ​​vrijwillige veiling gaat. Ook bij vrijwillige veilingen worden in de Bijzondere Veilingvoorwaarden vaak de Algemene Voorwaarden Executieveilingen van toepassing verklaard.

De Notaris

De notaris speelt een centrale rol bij het organiseren, uitvoeren en afwikkelen van de veiling. De taken en bevoegdheden van de notaris staan ​​beschreven in onze algemene veilingvoorwaarden. De notaris maakt de veiling en de veilingvoorwaarden bekend en informeert potentiële bieders desgevraagd zo uitgebreid mogelijk over de belastingen, kosten en lasten waarvoor de koper verantwoordelijk is voordat het bieden begint. Voor een groot deel is het oordeel van de notaris bepalend voor alles wat er tijdens de veiling gebeurt en voor de interpretatie of toepassing van de veilingvoorwaarden.

Veilingvoorwaarden en objectinformatie

De aankoop van een woning via een veiling vindt plaats onder bepaalde voorwaarden, de zogenaamde ‘veilingvoorwaarden’. Hierin worden de afspraken vastgelegd tussen verkoper en koper nadat de koopovereenkomst via de veiling tot stand is gekomen. Het gaat hierbij om zaken als de kostendeling tussen verkoper en koper, wanneer het risico van een object overgaat op de koper, wanneer er betaald moet worden of wanneer de eigendomsoverdracht plaatsvindt.

De veilingvoorwaarden zijn onderverdeeld in Algemene Veilingvoorwaarden en Bijzondere Veilingvoorwaarden. Algemene voorwaarden staan ​​vermeld in de Algemene Veilingvoorwaarden, terwijl voorwaarden die specifiek van toepassing zijn op een bepaald object zijn opgenomen in de Bijzondere Veilingvoorwaarden.

Het is essentieel om u tijdig te informeren over de geldende veilingvoorwaarden en in de aanloop naar de veiling regelmatig onze website te raadplegen voor eventueel gewijzigde object(kosten)informatie.

Veilingvereisten

Interesse om aanwezig te zijn op onze volgende veiling?

Dit zijn de benodigdheden om te kunnen bieden tijdens de veiling:

  • – Identificatiedocument, d.w.z. paspoort, rijbewijs of identiteitskaart;
  • – Bankgarantie (brief van uw bank waarin staat dat het benodigde geld momenteel op uw rekening staat, of dat u in aanmerking komt voor een hypotheek/financiering).

Voor meer informatie over onze (toekomstige) veilingen kunt u contact opnemen via veiling@notarishelmeyer.com.

Ga naar de inhoud